Monschau - Traditie en eetplezier in de mosterdmolen

Het Eifelgebied is een van de mooiste natuurgebieden van Duitsland. Het vulkanisch gevormde landschap nodigt uit om heerlijk te wandelen door bergachtig gebied en de prachtige natuur en te genieten van de ongedwongen sfeer in knusse stadjes en dorpen. Maar de Eifel is ook de plek waar al meer dan 100 jaar de lekkerste mosterd van Duitsland wordt gemaakt.

Reden genoeg voor MHK KeukenExpert om een kijkje te nemen hoe dat precies in zijn werk gaat. We reisden af naar de ambachtsstad Monschau en namen een kijkje in de smulfabriek van de familie Breuer. Reist u met ons mee?

Monschau

Tranende ogen

“Pas op voor tranende ogen!”, waarschuwt Ruth Breuer ons wanneer de historische mosterdmolen binnengaan. Haar waarschuwing wijst ons op de hoge concentraties van het natuurlijke mosteraroma in de fabriek, waarvan zij -als huidige eigenaresse- al de vijfde generatie is. We lopen verder en merken al snel hoe de heerlijk, vertrouwde geur van mosterd zich in onze neuzen nestelt. Kruidig, scherp, maar ook smakelijk. Een buitengewone ervaring die op het scherm maar nauwelijks tot zijn recht komt: dit is iets om zelf te ervaren met eigen zintuigen.

“Traditie is voor ons erg belangrijk, maar we moeten wel met de tijd meegaan.”

Tip van MHK KeukenExpert: Er worden regelmatig rondleidingen gegeven door de mosterdmolen, waarbij bezoekers de klassieke bereidingswijze kunnen ervaren door het te zien, ruiken en natuurlijk te proeven. “In onze winkel naast de molen zijn alle mosterdproducten te vinden. Niet alleen onze 22 verschillende mosterd, maar ook delicatessen met mosterd, mosterdlikeuren en zelfs verfijnde mosterdbonbons”, aldus Ruth. Ons oog valt op een rode ‘mosterdmojo’, welke is ontstaan door een reis van de familie naar de Canarische Eilanden. “Traditie is voor ons erg belangrijk, maar we moeten wel met de tijd meegaan”.

mosterd van monschau

Industriële revolutie

Tijdens de industriële revolutie in de negentiende eeuw, werd reclame steeds belangrijker. Betovergrootvader Clemens Augustus kondigde via de krant van 10 februari 1883 aan dat mosterd ging produceren, waarbij zijn broer en vrouw ook werden betrokken. De molen waar ze hun intrek innamen werkte in de eerste instantie op waterkracht, maar toen zoon Emil de molen in 1909 overnam van zijn vader werd er een stoomketel geïnstalleerd. De productie werd opgevoerd en er werd mosterd geleverd aan een groot gedeelte van Duitsland en Luxemburg. Na jaren dienst te hebben gedaan, werd de stoomketel vervangen door een elektromotor en het bijzondere is dat deze tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt.

Ontwikkeling van mosterd

Na de Tweede Wereldoorlog werden exotische specerijen gemakkelijker verkrijgbaar, waarmee mosterd haar betekenis als smaakmaker verloor. Emils’ zoon Clemens merkte dat ook en begon met de ontwikkeling van andere smaken: een ontwikkeling die zijn zoon Guido voortzette. “Begin jaren tachtig werden er 19 andere smaken geproduceerd en hebben we het restaurant en een kleine wijnhandel bijgevoegd”, vertelt Ruth. Ook zij zet de familietraditie voort met frisse ideeën, zoals culinaire kinderboeken en de verhuur van vakantiehuizen. “Maar mosterd blijft wel de hoofdmoot, hoor.”

mosterd van monschau

Variatie in de keuken

Of je houdt van pittig, zoet of toch fruitig: mosterd geeft je gerechten een geraffineerd en persoonlijk tintje. Tijdens ons bezoek aan het ‘Schnabuleum’ draait het dan ook om de veelheid aan mosterdsoorten. Wist u bijvoorbeeld dat een geurige mosterd met wilde knoflook en wilde kruiden blijkt perfect te passen bij boterzacht gestoofd lamsvlees? Maar ook een parfait met mosterd is, hoe vreemd het ook klinkt, erg bijzonder.

Zonder uiteindelijke tranen in onze ogen van de intense geur van mosterdolie in de productieruimte, kunnen we stellen dat mosterd is als wijn. Wilt u de aromatische rijkdom ervan wilt proeven, dan moet u ze eerst leren ruiken.

Het geheime recept

Monschauer honing-maanzaad-mosterd-parfait (4 porties)

Ingrediënten:

  • 6 eidooiers - 100 gr honing
  • ¼ liter melk - 350 gr room
  • 150 gr Monschauer honing-maanzaadhoning

Bereidingswijze:

  • Klop de eidooiers en honing tot schuim
  • Verhit de melk en roer langzaam door het ei-honingmengsel
  • Klop het geheel stijf boven warm water (au bain-marie)
  • Roer de Monschauer honing-maanzaadolie er doorheen boven een koudwaterbad
  • Klop de room stijf en meng het met de koude massa
  • Giet alles in een vorm en vries het in
  • Zet de parfait 20 minuten voor het opdienen in de koelkast om langzaam te ontdooien

Tip: deze parfait is heerlijk met verse bessen, een warme pruimencompote of ingemaakt fruit uit de klassieke rumtopf. De sommelier van de mosterdmolen adviseerde on een fruitig-zoete bramenwijn.

Monschauer honing-maanzaad-mosterd-parfait

Op de bank inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Of wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.

Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner